Διατροφική ανάλυση της προϊοντικής σειράς #lifehabits από τον Κλινικό Διαιτολόγο Νικόλαο Παπασπανό

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Κουλούρι με ταχίνι και μέλι: Το κουλούρι αποτελεί πηγή υδατανθράκων, του βασικού «καυσίμου» του οργανισμού. Η παρουσία του σουσαμιού, σε συνδυασμό με το ταχίνι που αποτελεί προϊόν του, δίνει στον οργανισμό μονοακόρεαστα λιπαρά οξέα, που συμβάλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς επίσης αρκετά αμινοξέα, αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και σελήνιο. Η προσθήκη μελιού στο συγκεκριμένο σνακ, ενισχύει την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν χαρακτηρίζεται άλλωστε άδικα το μέλι ως «χρυσάφι της διατροφής».

Σολομός με ρύζι: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο όμως περιέχει πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν είναι κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάνε στη καλή εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Ο σολομός επίσης είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και φώσφορο. Το ρύζι συμπληρώνει ιδανικά τον σολομό, καθώς αποτελεί πηγή υδατανθράκων, του βασικού «καυσίμου» του οργανισμού, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Μάλιστα το καστανό και το άγριο ρύζι αποτελούν και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Σαλάτες: Τα λαχανικά αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επίσης ότι είναι και πλούσια σε υγρά, συνεισφέροντας έτσι στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού. Αν μάλιστα μια σαλάτα συνδυαστεί μια πηγή υδατανθράκων όπως πλιγούρι, σουσάμι, παξιμάδι ή κρουτόν και μια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, τυριά, γαλακτοκομικά, τόνος ή σολομός τότε αποτελεί πλήρες γεύμα.

Γιαούρτι: Αποτελεί μια από τις σημαντικότερε πηγές ασβεστίου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει ακόμα σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D και Α. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, δηλαδή μικροοργανισμούς απαραίτητους για την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του. Συνδυάζεται ιδανικά με ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, μούσλι, μέλι και φρούτα νωπά είτε αποξηραμένα.

Τορτίγια με κοτόπουλο: Η τορτίγια αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, του βασικού «καυσίμου» του οργανισμού. Μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι το κοτόπουλο. Το κοτόπουλο επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, λιπαρά οξέα που ενοχοποιούνται για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης το κοτόπουλο αποτελεί πηγή σιδήρου, βιταμινών Β3, Β6 και σελήνιο. Αν στην τορτίγια με το κοτόπουλο προστεθούν και λαχανικά, τότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

Τορτίγια με σολομό: Η τορτίγια αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, του βασικού «καυσίμου» του οργανισμού. Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο όμως περιέχει πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν είναι κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάνε στη καλή εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Ο σολομός επίσης είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και φώσφορο. Αν στην τορτίγια με τον σολομό προστεθούν και λαχανικά, τότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

Παπασπανός Νικόλαος
Κλινικός, Αθλητικός Διαιτολόγος
Πτυχ Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Μητροπόλεως 77 Θεσ/νικη Τηλ.2310226989
Ελ. Βενιζέλου 2 Κοζάνη Τηλ.24610-24226

www.diettips.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]